Dobro došli na web prezentaciju projekta Borba protiv korupcije u obrazovanju!

U sklopu projekta “Borba protiv korupcije u obrazovanju” koji financira EU a implementira Centar za civilno društvo Kyodo, izvršena je detaljna analiza postojećih Statuta javnih univerziteta u BiH. CCD Kyodo pripremio je nacrt niza preporuka pod nazivom “Organizacija i izvođenje univerzitetskih studija” kojima se predlaže buduća regulacija ispitnih procedura, a koje imaju za cilj zaštitu integriteta i studenata i profesora, smanjujući tako mogućnosti za pojavu korupcije.

 

Uključite se! Želimo čuti vaše mišljenje i sugestije kako bi konačna verzija dokumenta osigurala maksimalnu zaštitu od korupcije svim sudionicima obrazovnog procesa.

Nacrt dokumenta “Organizacija i izvođenje univerzitetskih studija” preuzmite ovdje.

 

Ukoliko želite sažetu verziju preporuka kliknite na prezentaciju Preporuke – sažetak.

Ako želite znati više o cjelokupnom projektu kliknite ovdje.

Vaše mišljenje je važno, pišite nam na adresu: antikorupcija@kyodo.ba

Studenti, želite prijaviti korupciju a niste sigurni kako, napravili smo Vodič koji daje odgovore na sva vaša pitanja kako i kome prijaviti korupciju. Vodič preuzmite ovdje.

Ako želite znati više o međunarodnim aktima koji tretiraju pitanja kvalitete obrazovanja, prava na obrazovanje kao jednog od temeljnih ljudskih prava, te zaštite obrazovnog procesa od korupcije za vas smo pripremili poseban dokument koji je vrijedno pročitati – Pravni okvir za edukaciju i vodič u prepoznavanju i prijavljivanju korupcije u visokom obrazovanju. Za preuzimanje kliknite ovdje.

Na svim javnim univerzitetima u BiH organizirali smo treninge za studente na temu korupcije, ukoliko želite vidjeti prezentacije sa, do sada, održanih treninga kliknite na linkove ispod
Prezentacija – sutkinja Paša Softić
Prezentacija – sudac Edib Kučuković